
ארבעה מינים מי יודע?
טריוויה ארבעת המינים - תחרות הורים וילדים
ושתי אגדות לתוספת
הורים מול ילדים - מי מכיר טוב יותר את ארבעת המינים?
שימו לב, שאלה ראשונה מיועדת להורים, שאלה שניה לילדים וכך הלאה.
ארבעת המינים




המטבע של בר כוכבא
לפני מספר שנים ארכיאולוגים מצאו מטבעות שהטביע בר כוכבא, מנהיג המרד ברומאים, שלזמן קצר אף ביסס בארץ שלטון יהודי עצמאי. כאשר החוקרים חקרו את המטבעות הם הופתעו לגלות שעל המטבעות מצויר ציור הדומה לכד, וכדור לא מזוהה תחתיו. החוקרים שאלו את עצמם מה מסמל הציור ומה הקשר בין כד למרד? הם חפשו תשובות בספרים והתייעצו עם חוקרים רבים, אך לא הצליחו לפענח את החידה.
יום אחד, חוקר צעיר בצוות הציע השערה: הוא חשב שאולי הציור מציג את ארבעת המינים - שלושה בתוך הכד, ואתרוג לצידו. 'אין זה הגיוני, מדוע שבר כוכבא יטביע את סמלי חג הסוכות? הרי ישנם חגים חשובים מסוכות, כמו פסח וראש השנה', טענו החוקרים הותיקים. הוסיף ראש החוקרים: 'לפי ספר המשנה יש לקחת אתרוג אחד ולולב אחד, שלושה הדסים ושתי ערבות. אך במטבע של בר כוכבא מופיע מין אחד בלבד מכל סוג. אין זה הגיוני.'
הפגישה נגמרה והתעלומה לא נפתרה. החוקר הצעיר החליט לחזור ולבדוק מה נכתב בספרים. הוא פתח את ספר המשנה, חיפש ומצא את המשפט שציטט ראש החוקרים, ואף המשיך לקרוא את הפסוק המופיע אחריו. לפתע נפלו עיניו על ציטוט מפי רבי עקיבא: 'כְּשֵׁם שֶׁלּוּלָב אֶחָד וְאֶתְרוֹג אֶחָד, כָּךְ הֲדַס אֶחָד וַעֲרָבָה אַחַת'.
החוקר התחבט ושאל - האם ייתכן שבר כוכבא פעל עפ"י מנהג רבי עקיבא?
החוקר הצעיר הנלהב חזר למעגל עמיתיו והציג בפניהם את ממצאיו. עמיתיו הופתעו מהתגלית שלא הכירו, אך ידעו להסביר את הקשר בין רבי עקיבא לבר כוכבא: רבי עקיבא תמך במרד היהודי נגד הרומאים ושלח את תלמידיו להלחם לצד בר כוכבא. וודאי שבר כוכבא הכיר את רבי עקיבא ואת מנהגי החגים שקבע. אולי אף רצה להכיר לרבי תודה, ולהפיץ את תורתו באמצעות המטבעות שהטביע.
החוקר הצעיר התרגש מתגליתו ואף שמח לדעת שלפני שנים רבות, כמו היום, היו דעות שונות ודרכים שונות לקיים את מנהגי התרבות המשותפת שלנו. כפי שיש מקום לכל אחד מארבעת המינים בכד, כך לכולנו מקום זה לצד זו.


תחרות ממש מבדחת
בסוכה אחת רחוקה ונידחת, התקיימה תחרות ממש מבדחת, ארבע מינים התייצבו בסוכה, וביקשו לפתור בעיה מציקה. מי מכולם ראוי ומוצלח, לשבת בראש השולחן מתחת לסכך.
כל אחד מהם ממש משוכנע, שהוא ה'אחד' בכל השכונה. ולכן ביקשו מזית אחד, זקן במיוחד, שישפוט ביניהם ויחליט פה אחד.
ביקש אז הזית מכל הארבעה, להופיע אצלו והוא יביע דעה, ומה שהוא יחליט בלי ויכוח בכלל, יהיה מוסכם ועל כולם מקובל.
ראשונה הופיעה דסי הדס, וריח נעים איתה גם נכנס. 'נעימה, ריחנית, יש בי רוגע ושמחה ומביאה אני לכל, מזל וברכה'.
שני נכנס רוגי האתרוג, וידע שאין לו שום סיבה לדאוג. כי 'אני שייך למשפחה עם הוד והדר, ואפשר גם לאכול אותי מצופה בסוכר.
בקיצור גם טעים, גם מיוחס אין ספק שאני זוכה בפרס'.
השלישית שנכנסה לה בלי שום רחש, זו ריבי ערבה שמדברת בלחש. 'אני שקטה וצנועה כמו הנחל הזורם ליד ביתי, אך גמישה וחזקה, אם תנסו לשבור אותי'.
ואחרון חביב וגם שובב עמד וניצב, לולי הלולב. 'שימושים רבים לי, ממש אין ספור, והפירות שלי מתוקים כמו דבש טהור. ואל נא נשכח מאיפה הסכך!'
עמד הזית חשב וחשב, ועל גזעו העתיק התקמטו חריציו, 'תכונות טובות יש לכולם, כל אחד מהם נחוץ לעולם, אך אקבע וזו החלטתי, כולם ראויים לפי דעתי. כל אחד מכם כשהוא בנפרד, יפה, שימושי ובאמת מיוחד, אך היתרון שלכם יגדל בהרבה, אם תשבו יחדיו זה לצד זה. כל התכונות והמעלות שבכם, כאגודה, כחבורה, יגבירו כוחכם'.
ארבעת המינים אחזו ידיים והביטו בעיניים, וידעו שרק ביחד הסוכה תהיה מוצלחת. ומאז ועד היום יושבים בתוך סוכת שלום, הדס אתרוג לולב וערבה,
בשמחה כבוד, אחווה ואהבה.
מאת זיו בראל, מתוך אתר נאות קדומים

