נס גדול היה פה

פעילויות סביבונים

האם ידעתם שהאותיות נ-ג-ה-פ המופיעות על פאות הסביבון לא מציינות את המילים 'נס גדול היה פה'?

מקור המנהג לסובב סביבונים בחנוכה הוא במשחק מזל שהיה פופולרי בגרמניה במאה ה-16. על היהודים בסביבה הוטל חרם יציאה מהבית בימי חג המולד, וכך קרה שאימצו את המשחק כדרך להעביר את לילות החורף הארוכים. האותיות על צידי הסביבון סימנו את מצב הזכייה של ההימור ביידיש: נ' = נִישט = כלום, ג' = גאנץ = הכל, ה' = האלבּ = חצי, ש' = שטעל, איין = הוסף מטבע לקופה. בדיעבד הומצאו ראשי התיבות - נס גדול היה שם - כדי לקשור את המשחק לתכני החג. כשהגענו לארץ, ה-שם הפך ל-פה, אבל אף פעם לא הפסקנו לסובב סביבונים. צרו את הסביבון שלכם בעזרת אחד מסרטוני היצירה ושחקו איתו משחק מזל מהנה ומותח.

 

משחק מזל 

משחק מזל המשחזר את משחק הסביבון המקורי, עם טוויסט ישראלי - סבבו ותהנו!

ציוד נדרש

  • מטבעות שוקולד (מספר המשתתפים כפול 5).

  • סביבון עם אותיות.

הוראות המשחק (מנוסח בלשון זכר אך מכוון לשני המינים)

חלקו לכל משתתף 5 מטבעות שוקולד.
בכל סבב כל משתתף תורם מטבע אחד לקופה.


בסבב - כל משתתף מסובב את הסביבון ופועל לפי הנחיית האותיות:

נ - נפלת, לא זוכה בכלום.

ג - גיבור, גורף את כל הקופה וכולם נותנים מטבע חדש לקופה (כולל הזוכה).

ה - העבר, כל המשתתפים מעבירים את המטבעות שלהם שמאלה.

פ - פעם נוספת - סובב את הסביבון שוב. 


הגדירו מראש מספר סבבים ובסיומם הכריזו על הזוכה, או, הגדירו שתסיימו לאחר שכל משתתף שיחק פעם אחת, או לאחר שאחד המשתתפים גרף את כל הקופה. כדי להתחיל סבב נוסף - כל משתתף תורם מטבע נוסף אחד לקופה.

בסבב הבא, ניתן להוסיף למשחק משימות
נ - נפלת חזק - ספר על משהו שלא הצלחת לעשות או נכשלת בו לאחרונה.
ג - גיבור - ספר על משהו טוב שעשית לאחרונה למישהו.
ה - החזק מעמד - קבל משימה שדורשת להחזיק מעמד, לדוגמא: לעמוד על רגל אחת במשך דקה.
פ - פגעת בול - קבל משימה לקלוע לסל, לדוגמא - לקלוע גרב למגירת גרביים. 

 

יצירה מתוקה - עוגיות סביבונים

לקורצנים בצורת סביבונים ציירו או העתיקו צורה של סביבון על נייר אפייה, גזרו, הניחו על הבצק וחתכו לפי הדוגמא.

 

אופן ההכנה

הבצק: חותכים את החמאה לקוביות בגודל בינוני. מכניסים את כל החומרים למיקסר עם וו שטוחה או למעבד מזון. מפעילים את המיקסר על מהירות נמוכה עד שנוצר בצק אחיד (כ-3 דקות). מוציאים מהמיקסר, עוטפים בניילון נצמד ומצננים במקרר (לפחות שעתיים לפני השימוש).

 

הכנת העוגיות: מחממים את התנור לחום בינוני גבוה (175 מעלות). מרפדים 2-3 תבניות בנייר אפייה. מרדדים את הבצק על משטח מקומח לעובי של כ-1/2 ס”מ. קורצים עוגיות סביבון מן הבצק ומעבירים לתבנית. מברישים בביצה. אופים 12-15 דקות או עד שמזהיב. מוציאים מהתנור מצננים בטמפרטורת החדר.

 

הזיגוג: מערבבים את אבקת הסוכר עם מעט אלכוהול ומערבבים היטב בעזרת מזלג. המסה צריכה להיות צמיגה ונוחה להברשה. אפשר להפריד ל-2 עד 3 קערות ולהוסיף לחלקן מעט צבע מאכל. מברישים את העוגיות בציפוי כך שנוצר זיגוג שמתייבש תוך 2-3 דקות. מעבירים לכלי אטום (נשמר כחמישה ימים בטמפרטורת החדר).

מורחים בעזרת כפית את הזיגוג המקורר על העוגיות.

המתכון באדיבות מיכל לוי-אלחלל.

למתכונים נוספים של מיכל לחג לחצו על הסביבון.

צילום: דן לרנר - danielphoto@

עוגיות-סביבונים-מרובי-מוקטן.jpg

מרכיבים

מרכיבים לבצק

  • 180 גרם חמאה

  • 3 כוסות קמח (375 גרם)

  • 1 ביצה

  • 1 חלמון

  • 1 כף סיפור תירס או דבש

  • 200 גרם אבקת סוכר (2 חבילות)

  • 2 כפות קמח שקדים (לא הכרחי)

  • 1 ביצה טרופה להברשה

מרכיבים לזיגוג

  • 150 גרם אבקת סוכר

  • 2-4 כפות מיץ תפוזים/מים/חלב

  • צבע מאכל בצבעים שונים